Cuma, Nisan 12, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkB12 ve Folik Asit Eksikliği

B12 ve Folik Asit Eksikliği


Hem B-12 vitamini hem folik asit, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. B-12, sinir dokusunun sağlı ve  kırmızı kan hücrelerinde bulunan DNA’nın yapımı için gerekli olan bir maddedir.  Normal bir insanın günlük B-12 vitamini ihtiyacı, 2.4 mikrogram kadardır. Besinlerde bulunabilecek B-12 vitamininin iyi emilmesi, pankreasın ve bağırsakların iyi çalışıp çalışmamasına bağlıdır.  B-12 vitamininin en çok bulunduğu besinler hayvansal gıdalardır. Bitkisel besinlerde B-12 vitamini bulunmaz. Dana eti, hindi eti ve balıkta oldukça yüksek miktarda bulunur. Sütte ve yoğurtta ise az oranda bulunur.

Folik Asit

folik asitFolik asit ya da vitamin B-9, folat adıyla da bilinir. Folat, besinlerde doğal olarak bulunan halken, folik asit, folatın sentezlenmesiyle ortaya  çıkar ve ilaçlarda kullanılır. Folik asidin vücutta en çok kullanıldığı yerler, kan yapımı, yeni hücrelerin oluşması ve bu hücrelerin yaşaması aynı zamanda DNA ve RNA için gerekli bir maddedir.  Bu sebepten, özellikle hamilelik ve çocukluk dönemlerinde bu vitamine duyulan ihtiyaç artar. Folik asitse, B-12’nin aksine, yeşil yapraklı sebzelerde oldukça bol miktarda bulunur. Bunların arasında ıspanak başı çeker. Yeşil yapraklı bitkilerin yanında buğday, bezelye, baklagiller, karaciğer, yumurta, balık, muz, patates, mısır, çilek, kiraz gibi besinlerde de bulunur.  Bu durum da, bize, her besinden alacak şekilde beslenmemiz gerektiğini gösterir.

B-12 ve folik asit yetmezliğinde ne olur ?

b12B-12 ve folik asit vücut için oldukça gerekli vitaminlerdir ve eksiklikleri ciddi sonuçlara yol açabilir. B-12 eksikliğinin en çok görüldüğü kesim et yemeyenlerdir.  Mide ve bağırsak hastalıkları yaşayanlarda da B-12 yetmezliği görülür.  B-12 eksikliği yaşayan kişiler üzerinde yapılan incelemelerde, %29’unda anemi, %64’ünde kırmızı kan hücrelerinde büyüme görülür.  Hafıza kaybı, uyuşma, hissizlik gibi problemler de B-12 eksikliği sonucunda ortaya çıkabilir.

Folik asit eksikliğinde ise, anemi, bebeklerin ve çocukların büyümesinde yavaşlık, hamilelikte düşük, sinir hasarlı bebek doğurma riski, kanda homosistein ismi verilen maddenin yükselmesi, kilo ve iştah kaybı, ishal görülebilir. Bunların yanında bazen, dilde ağrı, unutkanlık, baş ağrısı, çarpıntı ve davranış bozuklukları gibi problemlere rastlanabilir.

Daha sağlıklı sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.

[ratings]

Sağlık Durumu
Sağlık Durumu
Sağlığı merkeze alan yazılarımla, bilinçli ve sağlıklı yaşama adım atmaya davet ediyorum. Sağlık Haritası, güvenilir bilgilerle dolu bir rehber. Sağlıklı günler! 🌿
SON YAZILAR

En Yeni Yazılar